( Bekijk je deze blog op je telefoon? Draai dan je scherm in de breedte )
 

 

Pittenzakken

Hoewel ik echt een bovenbouw leerkracht ben, vind ik pittenzakken een van de leukste dingen uit het speellokaal van de kleuters. Je kan er zoveel mee. In een standaarduitrusting van een gemiddeld speellokaal liggen dan ook minimaal 30 pittenzakjes. Ze worden gebruikt om mee te gooien, als “schat” om te veroveren, om te vangen, te helpen met balanceren, als telobject en nog veel meer. Het grootste voordeel is dat vooral kleine handjes ze goed vast kunnen houden, je op een gecontroleerde manier leert gooien/mikken en dat ze niet zo wispelturig zijn als een bal die alle kanten op kan stuiteren.

Niet alleen bij de allerjongste, maar ook in de hogere groepen pakken we steeds vaker de pittenzakken erbij. Als korte lesonderbreking of bij een bewegend leren activiteit. Hieronder heb ik een paar spelletjes uitgeschreven die veelal met een pittenzak gedaan kunnen worden.

 

Mikken en vangen:

● Gooi de pittenzak in de hoepel

● Gooi de pittenzak in een emmer

● Gooi de pittenzak door een gat in een laken

● Gooi de pittenzak omhoog en vang hem op met een pylon

● Doos op de grond raken.

● Blikgooien, gooi de blikken om met je pittenzak.

● Overgooien

 

Tellen:

● Simpele rekensommen maken met pittenzakjes.

 

Balanceren:

● Een pittenzak kan je op verschillende manieren meenemen. De meest logische is in je hand, maar door de handige vorm, kunnen ze ook:

● Op je hoofd;

● Onder je kin;

● In je nek;

● Op je schouder;

● Onder je oksel;

● Met uitgestrekt arm op je vlakke hand;

● Op je voet.

 

 

Maak een route (eventueel met stoepkrijt) en laat je kind (-eren) hierover heen lopen. Dit kan op verschillende manieren met als doel dat het pittenzakje niet valt onderweg.

 

Spelletjes:

● Hinkelen: Gebruik/maak een hinkelpad en gooi met je pittenzak. Gooi naar het goede vak en hinkel het pad af. Op de terugweg pak je (nog op 1 been) je pittenzak weer op.

● Flessenvoetbal: In plaats van een voetbal gebruik je de pittenzakken om de flessen om te gooien. Let op, als je de flessen vult met water, kan je pittenzak dus nat worden.

● Ballonnen: Blaas een aantal ballonnen op en gooi je pittenzak naar de ballon. Lukt het om de ballon te verplaatsen? Let op, het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer een ballon kapot gooit.

● Zakdoekje leggen; In plaats van de zakdoek gebruik je een pittenzak.

 

 

Spelletjes in een groepje:

● Diamantroof: Hiervoor heb je meerdere pittenzakjes nodig. Er is een juwelier met diamanten (pittenzakjes) de andere kinderen proberen deze diamanten te roven. Maak twee vakken waarin de diamanten kunnen worden neergelegd. 1 vak voor de diamanten van de kinderen die niet getikt worden en de diamant veilig opbergen. 1 vak voor de diamanten van de kinderen die wel getikt worden en dus de diamant moeten afstaan. Wie wint? De juwelier of de rovers.

● Boefje:

Je hebt hierbij een vak voor de agent en een vak voor de boef. Voor het vak van de agent leg je een pittenzak neer. De boef mag proberen om het pittenzakje te pakken. Zodra hij hem vast heeft mag de agent hem tikken. In zijn eigen vak ik hij veilig. Na 3 keer wisselen van rol.

● Smokkelspel:

In heel veel varianten te spelen. Lang leve google.

De helft van de kinderen probeert zijn of haar pittenzak naar de andere kant van het veld te brengen, de andere helft van de kinderen probeert ze te tikken. Wie na het eindsignaal (zelf bepalen) de meeste pittenzakken heeft, heeft gewonnen.

 

Hopelijk zit er een leuk idee voor je bij. Heb je iets uitgeprobeerd? Laat het weten op de instagrampagina van @Hipvhaar

 

Oja, en voor de fotografen onder ons: je kunt ze ook ideaal gebruiken om je camera te stabiliseren op een ongelijke ondergrond


liefs,

Shanne

@huisjebijdebrink

© 2020 - 2024 Hipvoorhaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel